4.8/5 - 17 رای

ثبت ملی حلوا ارده زرقان

همیشه هر آنچه که ارزشمند است ثبت می شود تا ماندگار بماند، یکی از این موارد با ارزش حلوا ارده زرقان است که سالهای زیادی مهمان سفره های ما بوده است. این خوراکی خوشمزه در عین آنکه مقوی و مغذی است یکی از یادگارهایست که از پیشیانیان ما به ارث رسیده است.
ثبت ملی حلوا ارده زرقان

ثبت ملی حلوا ارده زرقان را در این مقاله بررسی می کنیم و خواهیم فهمید چه اتفاقی سبب شده که حلوا ارده زرقان به عنوان یک اثر ملی ثبت شود؟ در این مقاله از شهر حلوا به این سوال جواب دقیقی می دهد، برای این منظور به سوالات زیر نیز پاسخ می دهیم:

  1. تاریخچه حلوا ارده زرقان چیست؟
  2. منظور از مرکز ثبت میراث ناملسوس و غذاهایی سنتی چیست؟
  3. چه شرایطی برای ثبت ملی یک اثر وجود دارد؟
  4. دلیل ثبت ملی حلوا ارده زرقان بعنوان میراث ناملموس چه بوده است؟
  5. از کجا می توانیم حلوا ارده مرغوب، با کیفیت و اصل زرقان را تهیه نماییم؟

تاریخچه حلوا ارده زرقان

باید اعتراف کنیم که هنوز دقیق نمیدانیم اولین بار چه کسی حلوا ارده را تولید کرد. در کتب تاریخی تا حدودی این موضوع را به شیخ بهایی نسبت می دهند اما سندهایی در دسترس است که نشان می دهد سالها پیش از دوران شیخ بهایی مردم از حلوا ارده استفاده می کردند و این یعنی حداقل 800 سال پیش.

در خصوص تاریخچه حلوا ارده زرقان شواهدی هست که نشان می دهد نادرشاه افشار باعث توسعه و شهرت آن شده است. ماجرا از این قرار است که جنگ میان نادرشاه و افغانها در محل زرقان فعلی اتفاق افتاد و او برای تغذیه سپاهش از حلوا ارده زرقان استفاده نمود. پس از پیروزی در جنگ شهرت حلوا ارده زرقان بالا رفت و کارگاه های بیشتری به کار تولید آن مشغول شدند و به این شکل به سایر شهرها نیز فرستاده می شد.

تجربه این سالها سبب شده است که آوازه مرغوبیت و کیفیت حلوا ارده زرقان در سراسر جهان بپیچد و امروزه کارخانه هایی در کشورهای یونان، ترکیه، ارمنستان و … مشغول به تولید حلوا ارده به روش سنتی شهر زرقان باشند. غذایی که ویژگی های بی نظیری مانند مغذی بودن، ماندگاری بالا، بدون نیاز به گرم کردن و خوش طعم بودن را یدک می کشد.

مرکز ثبت میراث ناملموس و غذاهای سنتی

مرکز ثبت میراث ناملموس و غذاهای سنتی مسئولیت ثبت و حفظ میراث‌ ناملموس را بر عهده دارد.  میراث فرهنگی ناملموس به رسوم، اصطلاحات، مهارت ها و به طور کلی جنبه های غیر فیزیکی یک فرهنگ گفته می شود که جوامع، گروه ها و حتی افراد، آنها را جزئی از میراث فرهنگی خود می دانند که باید از نسلی به نسل دیگر منتقل می شود.

این مرکز با هدف حفظ و ارتقای میراث‌ فرهنگی، تاریخی و هنری کشور تشکیل شده است. باید بدانیم که میراث ناملموس در حقیقت جزئی از برنامه ثبت میراث فرهنگی است که زیر نظر یونسکو اداره می شود و هدف اصلی آن زنده نگه داشتن فرهنگ هاست. یکی از مواردی که ثبت می شود غذاهای سنتی هر منطقه است؛  حلوا ارده زرقان با داشتن سابقه ای طولانی توانسته است تمامی شرایط لازم را برای ثبت به عنوان یک میراث فرهنگی ملی را داشته باشد و در نهایت در سال 1401 ثبت ملی آثار ناملموس شود.

شهر حلوا این انتخاب هوشمندانه را ارج می نهد و آن را فرصتی برای ترویج فرهنگ اصیل ایرانی می داند.

یونسکو مسئول ثبت میراث ناملموس

همانطور که گفتیم یونسکو مسئول ثبت میراث ناملموس است و در ایران نیز نمایندگی دارد، البته نباید فراموش کنیم که ممکن است یک اثر جزو آثار ناملموس یک کشور باشد اما به ثبت جهانی نرسد. برای آنکه یک اثر در در فهرست آثار ناملموس یونسکو ثبت جهانی شود باید معیارهای زیر را داشته باشد:

  • اثری ارزشمند با تکیه بر نبوغ و خلاقیت انسان
  • دارا بودن نشانه ‌های سنتی، فرهنگی و تاریخی کشور مورد نظر
  • تبادل اثر فرهنگی مورد نظر میان نسل‌ ها و انتقال ارزش‌های فرهنگی جامعه
  • تقویت هویت فرهنگی ملت‌ ها
  • الهام ‌بخشی بین فرهنگ ‌ها
  • موثر در برقراری صلح جهانی و برقراری ارتباط میان ملت ‌ها
  • نقش فرهنگی و اجتماعی در زمان معاصر
  • به کارگیری مهارتی منحصر به ‌فرد در خلق اثر
  • تنها بازمانده سنت فرهنگی یک جامعه
  • قرارگیری در معرض خطر نابودی و دگرگونی

دلیل ثبت ملی حلوا زرقان بعنوان میراث ناملموس

با توضیحات مطرح شده این سوال پیش می آید که دلیل ثبت ملی حلوا زرقان به عنوان میراث ناملموس چه بوده است. باید بگوییم که ویژگی های فرهنگی و تاریخی این خوراکی مغذی دلیل این اتفاق بوده است. از جمله شرایطی که یک اثر باید داشته باشد تا به عنوان یک میراث ناملموس ملی در ایران ثبت شود آن است که:”

  1. در عین حال که سنتی است، معاصر و زنده هم باشد
  2. فراگیر باشد به این معنی که اکثر مردم با آن آشنا بوده و از آن استفاده کنند.
  3. نماینده باشد یعنی نشان دهنده تاریخ و فرهنگ آن منطقه باشد
  4. اجتماع ‌محور باشد یعنی افرادی باشند که از آن حفاظت کنند و برای ترویج آن تلاش کنند.

اولین جشنواره ملی حلوا ارده زرقان در اردیبهشت 1401 برگزار شد که هدف آن معرفی و ترویج حلوا ارده به عنوان یکی از غذاهای محلی زرقان و خوراکی محبوب ایرانی بود و در این جشنواره بود که خبر ثبت ملی حلوا ارده زرقان اعلام شد. با ثبت آن اهمیت و ارزش فرهنگی و تاریخی حلوا ارده زرقان تأیید شد.

ثبت ملی حلوای زرقان

به عنوان حرف آخر در مورد ثبت ملی حلوای زرقان باید بدانیم که این خوراکی اصیل ایرانی نشان از فرهنگ ما دارد و این یک اتفاق ساده نیست. گذشتگان ما خواص بی شمار آن را فهمیده بودند و به همین دلیل در سفره غذایی خود از آن استفاده می کردند.

با ثبت ملی شدن حلوای زرقان تنها مهر تأییدی بر این اهمیت گذاشته شد. برای تهیه نوع مرغوب، ارگانیک و با کیفیت آن بهتر است به فروشگاه هایی که مستقیما با کارگاه های تولید در زرقان در ارتباط هستند اقدام کنید. شهر حلوا از جمله فروشگاه های خرید آنلاین است که ارتباط خود را با زرقان حفظ نموده است و به همین دلیل حلواهای آن در رده بهترین های ایران جای دارند. با خرید آنها طعم بی نظیر یک حلوای سنتی را خواهید چشید. برای دریافت هر نوع راهنمایی جهت خرید می توانید با کارشناسان فروش آنلاین تماس حاصل فرمایید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *